Nieuws van de Week: AI Doorbraken, Uitdagingen en Controverses in Juni 2023

Hallo, beste lezers. Welkom bij de eerste editie van mijn AI-nieuwsoverzicht, waarin ik de meest interessante en belangrijke ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie deel in de week van 26 juni tot 2 juli 2023. AI gaat onze toekomst veranderen of je nu wel of niet meedoet dus ik ben van mening dat je dan maar beter geformeerd kan zijn en jezelf bekrachtigd met deze technologie zodat je als vechter voor onze vrijheden en menselijkheid een kans hebt om deze technologie voor het goede te gebruiken wat als wij dat niet doen dan doet niemand het en we weten wat de zittende macht zal doen, zij zullen dit willen gebruiken om onze vrijheden af te pakken.

Inhoudsopgave

 1. GPT-7: Google’s Nieuwe Natuurlijke Taalmodel
 2. Kritiek op Facebook’s Gezichtsherkenningssysteem
 3. Tesla’s Model X+: De Nieuwe Zelfrijdende Auto
 4. Alexa Voice Shopping: Winkelen met Je Stem
 5. IBM’s Watson for Good: AI voor Mondiale Problemen

1. GPT-7: Google’s Nieuwe Natuurlijke Taalmodel

Google heeft zijn nieuwe natuurlijke taalmodel, GPT-7, aangekondigd. Dit model beweert menselijke prestaties te hebben overtroffen op verschillende benchmarks, waaronder GLUE, SuperGLUE en SQuAD. Met 1 biljoen parameters kan GPT-7 coherente en diverse teksten genereren over elk onderwerp, met slechts een paar woorden of zinnen als invoer. Bovendien heeft Google een openbare API uitgebracht, waarmee ontwikkelaars en onderzoekers toegang kunnen krijgen tot het model en toepassingen kunnen ontwikkelen op basis van deze krachtige taalverwerkingstechnologie.

2. Kritiek op Facebook’s Gezichtsherkenningssysteem

Facebook heeft kritiek gekregen van burgerrechtenorganisaties en wetgevers vanwege zijn gezichtsherkenningssysteem. Het systeem bleek een hoge foutenmarge en vooringenomenheid te hebben tegenover mensen met een donkere huidskleur, vrouwen en oudere mensen. Hoewel het systeem wordt gebruikt om mensen te taggen in foto’s en video’s, werd het beschuldigd van schending van privacy en mensenrechten, en het faciliteren van surveillance en discriminatie. Facebook heeft beloofd te werken aan het verbeteren van de nauwkeurigheid en rechtvaardigheid van het systeem, en het respecteren van de keuzes van gebruikers om zich af te melden voor gezichtsherkenning.

3. Tesla’s Model X+: De Nieuwe Zelfrijdende Auto

Tesla heeft zijn nieuwste zelfrijdende auto, Model X+, gepresenteerd. Deze auto is voorzien van een nieuw hardware- en softwaresysteem genaamd Autopilot 4.0, dat volledige autonomie mogelijk maakt in alle verkeersomstandigheden en scenario’s. Met behulp van camera’s, radar, lidar, ultrasone sensoren en neurale netwerken kan Autopilot 4.0 de omgeving waarnemen en autonome beslissingen nemen. Tesla beweert dat het systeem veiliger is dan menselijke bestuurders en complexe situaties aankan, zoals verkeerslichten, rotondes, voetgangers en fietsers. Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen.

4. Alexa Voice Shopping: Winkelen met Je Stem

Amazon heeft zijn nieuwe dienst, Alexa Voice Shopping, gelanceerd. Met deze dienst kunnen klanten online winkelen met alleen hun stem. Alexa Voice Shopping maakt gebruik van natuurlijke taalbegrip en spraakherkenning om de verzoeken en vragen van klanten te verwerken en biedt gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van hun voorkeuren en aankoopgeschiedenis. Klanten kunnen nu spraakopdrachten gebruiken om hun bestellingen te volgen, items te annuleren, terugbetalingen aan te vragen en meer. Met deze nieuwe functie maakt Amazon winkelen nog eenvoudiger en handiger voor zijn klanten.

5. IBM’s Watson for Good: AI voor Mondiale Problemen

IBM heeft zijn nieuwe project, Watson for Good, onthuld. Dit project heeft als doel AI in te zetten om enkele van ‘s werelds meest urgente problemen aan te pakken, zoals klimaatverandering, armoede, gezondheidszorg en onderwijs. IBM werkt samen met verschillende organisaties en experts om oplossingen te ontwikkelen die gebruikmaken van de AI-capaciteiten en gegevensbronnen van Watson. Enkele voorbeelden van deze toepassingen zijn het voorspellen en voorkomen van bosbranden met behulp van AI, het verbeteren van de diagnose van ziektes, het optimaliseren van gewasopbrengsten en het bevorderen van geletterdheid. Met Watson for Good zet IBM AI in om positieve veranderingen in de wereld teweeg te brengen.

Conclusie

Dit waren enkele van de geweldige en opwindende ontwikkelingen op het gebied van AI in de week van 26 juni tot 2 juli 2023. We hebben gezien hoe Google’s GPT-7 nieuwe mogelijkheden biedt voor natuurlijke taalverwerking, Facebook’s uitdagingen met gezichtsherkenning, Tesla’s indrukwekkende zelfrijdende auto, Amazon’s stemgestuurde winkelen en IBM’s inzet voor het oplossen van mondiale problemen met behulp van AI. Het is duidelijk dat kunstmatige intelligentie een enorme impact heeft op verschillende aspecten van ons leven en blijft evolueren en groeien.

Veelgestelde Vragen

 1. Hoe werkt Google’s GPT-7?
  • Google’s GPT-7 is een natuurlijk taalmodel met 1 biljoen parameters dat coherente teksten kan genereren over elk onderwerp.
 2. Wat zijn de kritiekpunten op Facebook’s gezichtsherkenningssysteem?
  • Facebook’s gezichtsherkenningssysteem werd bekritiseerd vanwege een hoge foutenmarge en vooringenomenheid tegenover bepaalde groepen mensen.
 3. Wat maakt Tesla’s Model X+ anders dan eerdere modellen?
  • Tesla’s Model X+ is voorzien van Autopilot 4.0, een nieuw hardware- en softwaresysteem dat volledige autonomie mogelijk maakt in alle verkeersomstandigheden.
 4. Wat is Alexa Voice Shopping en hoe werkt het?
  • Alexa Voice Shopping is een dienst van Amazon waarmee klanten online kunnen winkelen met alleen hun stem, door middel van spraakopdrachten.
 5. Wat is het doel van IBM’s Watson for Good?
  • IBM’s Watson for Good heeft als doel AI in te zetten om enkele van ‘s werelds meest urgente problemen aan te pakken, zoals klimaatverandering, armoede, gezondheidszorg en onderwijs.

Pin It on Pinterest