How to: cognitieve dissonantie

De massa heeft last van cognitieve dissonantie. Het is de ongemakkelijke waarheid die zij simpelweg niet onder ogen willen zien.

Dit gegeven is te zien in een aantal verschillende manieren van omgaan met dit ongemak.

Ontkenning – niet willen toegeven wat de waarheid is een excuses verzinnen om zo de ontkenning langer in stand te houden. Het toegeven is daarbij gekoppeld aan de ego. Een ego dat er alles aan doet om de ongemakkelijke waarheid niet onder ogen te zien want dan zal het gevormde beeld van de wereld door de ego afgebroken worden en daarmee de persoon-constructie waarmee men zich identificeert.

Projectie – geef de wappies de schuld, geef de niet gevaccineerde groep de schuld. Zij zijn verantwoordelijk voor het ongemakkelijke gevoel. Waarom gehoorzamen zij niet zoals ik dat doe. Waarom doen ze zo lastig?

Rationaliseren – het goedpraten van alle waanzin en onrecht in de wereld als een noodzakelijk kwaad. Je zet je eigen integriteit en gut feeling opzij. Je ziet dat het niet klopt, je durft jezelf er niet mee te confronteren dus verzin je argumenten om maar niet om te hoeven gaan met de werkelijke ongemakkelijke waarheid die bestaat.

Hoe kunnen wij omgaan met cognitieve dissonantie in onze samenleving?

Ik denk dat het begint bij het geven van het juiste voorbeeld. Laat je integriteit als goed mens spreken door een duidelijke boodschap van universele normen en waarden uit te dragen.

Leef en laat leven. Stop met de waanzin van inclusiviteit waarbij iedereen zich moet confirmeren aan een opgelegd beeld van hoe wij met elkaar om moeten gaan maar vier de diversiteit van mensen en gedachten en respecteer elkaars vrijheid daarin.

Vier de uniekheid van het individu. Iedereen heeft talenten en unieke gaven die de samenleving kleur geven. Echte vrijheid is de uiting van deze uniekheid.

Bied de gelegenheid aan om te groeien. Laat deze dissonantie in onze samenleving een les zijn om te leren. Geef mensen de kans om een les te leren en wees daarbij zelf een teacher. Draag je wijsheid en kennis over aan anderen in de wereld.

Humor is van essentieel belang in onze samenleving. Wij nemen het leven over het algemeen genomen te serieus. Wij leven maar even. Wij hebben maar een handje vol kwalitatieve jaren en dan is het klaar voor dit leven. Wat daarna komt is voor iedereen een nieuw avontuur. Het is dus van belang om de luchtigheid en speelsheid te vinden in jezelf. Om het kind zijn te ontwaken. Speel, lach en maak grappen.

Als laatste wil ik meegeven dat niemand perfect is. We maken allemaal fouten en dat maakt niet uit. Elke dag, elk moment is een nieuw moment om te groeien, te leren en om het beter te doen of anders te doen dan je gewend was. Je bent alleen gevangen wanneer je daar zelf in geloofd, zodra je het idee loslaat dan pas ben je vrij om verder te groeien als prachtig mens.

Wees dus niet te snel in het definitief afwijzen van mensen. Het zijn soms de mensen die het diepst gevangen zitten in hun cognitieve dissonantie die de potentie in zich hebben om een grotere waarheid onder ogen te zien. Geef ze een uitweg. Geef ze een mogelijkheid om tot die verandering te komen.

Liefs,

Melissa Kampers

Pin It on Pinterest