De (staats)trollen en hoe ermee om te gaan

Ik werd vandaag uitgemaakt voor trol op sociale media en toen dacht ik bij mezelf: “dit is een mooie aanleiding om eens een artikel over (staats)trollen te schrijven.”

In het onderzoek naar het fenomeen “trol” hoeven we niet verder te kijken dan een uitleg op Wikipedia. Daar leggen ze het als volgt uit en ik citeer: 

“Een trol is een persoon die berichten plaatst in een internetomgeving om voorspelbare emotionele reacties uit te lokken als woede, irritatie, verdriet of scheldpartijen – ook wel flames genoemd in internetjargon,[1] opzettelijk verkeerde informatie geeft of zich doelbewust anders voordoet.[2] Dit gebruik van het woord trol is afkomstig van de vroege uitsluitend Engelstalige internetgemeenschap op Usenet, fora of chatkanalen.”

– Wikipedia

Verschillende soorten trollen

Tegenwoordig hebben we te maken met verschillende expressies van trollen. We hebben ons misschien zelf wel eens schuldig gemaakt aan het uitlokken van een reactie bij een ander op internet. Ik hoop voor iedereen dat bij het proces van volwassen en wijzer worden je tot een diepere realisatie komt dat positieve feedback je veel meer geeft dan negatieve feedback. 

Friedrich Nietzsche heeft wat gezegd over het shamen van anderen. Een vorm van trollen dat zeer frequent voorkomt. Het shamen van anderen is het niet toestaan dan anderen hun authentieke zelf kunnen zijn en daarmee ontneem je dus jezelf ook het recht op het zijn van de authentieke zelf. Werkelijke vrijheid komt wanneer jij je niet meer voor wat dan ook schaamt en je anderen dat ook niet meer aandoet. 

Hierin ligt ook een kans. Een les om te leren. Een gelegenheid om mensen in hun kracht te laten staan door ze aan te moedigen en groter te maken met liefde en waardering. Iemand uit de tent lokken en boos of verdrietig maken kan je een vals gevoel van macht geven maar iemand zien stralen en gelukkig zien worden door de invloed die jij uitoefent? Dat is krachtiger dan wat dan ook in het leven. Deze liefde vormt de basis van prachtige creatie. 

Er zijn trollen die handelen vanuit hun eigen identiteit. Deze mensen kunnen leren, ontwikkelen en uiteindelijk zelfs hun valse identiteit inruilen voor de authentieke zelf die geen noodzaak meer ziet om een ander af te breken. Een authentiek persoon heeft namelijk niet de ander nodig om in waarde te stijgen maar gebruikt de kracht van zelfvertrouwen om anderen te bekrachtigen. 

De staatstrollen

Sinds twee jaar en een beetje worden we echter ook geconfronteerd met een heel ander slag trol. Dit zijn de zogenaamde staatstrollen. Dit zijn professionele trollen die door de overheid worden ingezet met als doel het destabiliseren en ondermijnen van onwelgevallige geluiden binnen de samenleving die de voorgeschreven werkelijkheid kunnen bedreigen. Deze belangen worden voor de buitenwereld verkocht als democratie en het ondermijnen van het overheidsnarratief als een bedreiging voor deze democratie. 

Deze trollen hebben krachtige tools tot hun beschikking waarmee ze meerdere accounts kunnen gebruiken en snel kunnen reageren. Deze trollen werken vaak in teams en houden elkaar op de hoogte middels groepsapp, whatsapp en op andere diverse manieren. 

Deze professionals worden over het algemeen betaald per interactie. Denk aan het aantal likes, follows en shares op een comment op post die zij op de sociale media verspreiden. 

Een andere taak van deze staatstrollen is om de publieke opinie te beïnvloeden en volgers te genereren. Deze potentiële volgers van trollen zijn vaak mensen die kritiekloos het overheidsnarratief volgen en de achterban vormen van de professionele trollen en de influencers. We kunnen deze mensen omschrijven als “useful idiots”. Ze worden gemanipuleerd tot en gebruikt voor het dienen van diverse doeleinden die uiteindelijk niet in hun eigen belang zijn maar waar ze zich totaal niet van bewust zijn. 

Dat deze trollenlegers bestaan wordt nogmaals bevestigd wanneer we kijken naar de vrijgegeven WOB-documenten. 

Een must-read substack over deze WOB-documenten kan gelezen worden op onderstaande link: https://danielvdtuin.substack.com/p/actieplan-werkgroep-desinformatie?s=r

Hoe ga je om met staatstrollen?

Deze trollenlegers zijn geen onschadelijk fenomeen dat genegeerd kan worden. Sterker nog, het zijn juist deze trollenlegers die de democratie bedreigen en niet alleen dat, ze bedreigen ook onze vrijheid, welzijn, welvaart en fundamentele mensenrechten. Bovendien creëren deze trollen een kloof in onze samenleving en worden mensen doelbewust tegen elkaar opgezet om zo verwarring te veroorzaken. Een samenleving in verwarring is namelijk niet voldoende in staat om kritisch te kijken naar wat zich werkelijk afspeeld. 

Het is evident dat deze trollenlegers bestreden moeten worden maar hoe doe je dat op een vreedzame manier en zonder daarbij wetten te breken? Het is eigenlijk heel simpel en het is een tool die we eigenlijk op elk sociale media platform tot onze beschikking hebben en dat is blokkeren of muten.

Wanneer iedereen stopt met het aangaan van interacties met wat duidelijk trollen zijn en deze onmiddellijk te blokkeren wanneer de gelegenheid zich voordoet ontnemen wij ze de gelegenheid om onze acties voor vrijheid, waarheid en mensenrechten te ondermijnen.

Het gebruiken van zoiets als een simpele blokkade zorgt ervoor dat deze groep steeds meer in hun eigen bubbel terechtkomen. Hun likes en shares zullen langzaam verdampen en hun bereik en invloed zal verminderen. Deze trollenlegers zullen dan hun bestaansrecht vanzelf gaan verliezen.

Als ik vluchtig kijk naar de omvang van deze trollenlegers dan praten we hier misschien over een groep tussen de tien en vijfentwintigduizend mensen of accounts en een handje vol influencers die de kar moeten trekken? Ik geloof niet dat deze marginale groep in staat is om de waarheid voor eeuwig tegen te houden. Hun rol in het geheel komt uit net zoals het geheel uitkomt. De zenuwen worden blootgelegd en daarmee zijn we steeds beter in staat om de totalitaire globale agenda’s te dwarsbomen.

Een historische tijd

Het is een historische tijd waar we in leven. Er is namelijk ook sprake van een culturele crisis in de wereld en waar we precies uitkomen dat weet ik niet maar ik weet dat we door liefde, persoonlijke groei en passie op een punt kunnen uitkomen waarbij niet een totalitaire macht maar de liefhebbende mens bepaald hoe die wereld zal zijn. Laat het een wereld zijn waarin iedereen in liefde en vrijheid kan leven en waar we samen de grote uitdagingen van de mensheid kunnen aangaan zonder elkaar te hoeven vernietigen. Het is misschien een naïeve droom maar eentje die de moeite waard is om voor te vechten. 

Pin It on Pinterest